Spanje zendt mijnenveger, fregat en gevechtsvliegtuigen richting Zwarte Zee

21/01/2022
 
Terwijl de ogen van de wereld vandaag gericht zijn op het gesprek tussen de ministers van Buitenlandse Zaken van de VS en Rusland, Blinken en Lavrov, loopt de spanning in het oosten van Europa steeds verder op. Spanje heeft besloten materieel en militairen naar Bulgarije te zenden om mee te helpen de Zwarte Zee regio te bewaken.
 
Spanje zendt concreet een fregat, een mijnenveger en zes Eurofighter gevechtsvliegtuigen. De mijnenveger is al onderweg, het fregat vertrekt binnen enkele dagen richting de Zwarte Zee. De Eurofighters staan gepland voor eind februari, samen met 100 militairen. De gevechtsvliegtuigen zullen zes tot acht weken in Bulgarije worden gestationeerd, waar is nog niet bekend. Russische gevechtsvliegtuigen vliegen geregeld boven de Zwarte Zee zonder zich te identificeren. Dat maakt landen als Bulgarije en Roemenië zenuwachtig. De versterkte NAVO aanwezigheid in de regio is dan ook bedoeld als een signaal aan de Russen om zich niets in het hoofd te halen.
 
Behalve Spanje schiet ook Frankrijk te hulp met militairen. Frankrijk wil extra troepen naar Roemenië sturen, maar een besluit daarover valt pas in juni op de eerstvolgende geplande NAVO-top. Denemarken heeft een schip naar de Baltische Zee gezonden, die andere spanningshaard.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 21/01/2022 - ...