Hoe het Europese toerisme weer op gang te trekken na beëindiging van de lockdowns?

28/04/2020
 
Hotels, restaurants, cafés. Alles is voorlopig nog dicht in Europa en zelfs nu de meeste landen voorzichtig eraan denken hun economieën terug op te starten, is het de vraag of en hoe het Europese toerisme weer op gang kan komen. In Zuid-Europa en op de Balkan is men daarover al aan het brainstormen. Ondertussen verwijt de toerismesector in Bulgarije de regering dat deze te weinig doet voor de sector.
 
Gisteren hielden negen ministers van Toerisme in Zuid-Europa en de Balkan (Italië, Griekenland, Spanje, Portugal, Frankrijk, Malta, Cyprus, Roemenië en Bulgarije) een videoconferentie over de opstart van het toerisme in hun landen na de versoepeling, en op termijn wellicht opheffing, van de geldende coronamaatregelen. Zij riepen na hun overleg de Europese Commissie op het toerisme ook op te nemen in het Economische Herstelplan waaraan de Commissie momenteel werkt. Volgens de landen zijn homogene regels noodzakelijk om te voorkomen dat het toerisme chaotisch wordt hervat. Dat zou de sector namelijk nog meer schade toebrengen. Verder vragen de landen dat de SURE-maatregel ook gaat gelden voor werknemers in de toerismesector. 
 
Naast de roep om homogene regels is ook ieder land voor zich druk bezig met de vraag hoe de toeristen weer naar de hotels, restaurants en stranden te krijgen. Zo is de Spaanse minister van Transport Jose Louis Abalos in gesprek met de Duitse regering om te bepalen wanneer Duitsers met een tweede huis in Spanje daar weer gebruik van mogen maken. Wellicht krijgen zij voor eind mei al groen licht, zei Abalos. Uiteraard wel met inachtneming van alle bekende voorzorgsmaatregelen. De Bulgaarse regering wil dan weer de Bulgaren stimuleren om in eigen land op vakantie te gaan, bijvoorbeeld via vakantievouchers. Ook wil de Bulgaarse regering een deel van de salarissen (60%) van werkers in de toerismesector voor haar rekening nemen in de maanden juni t/m augustus. De Bulgaarse toerismesector vindt het vooralsnog allemaal te weinig en klaagt ook het gebrek aan beschermingsmateriaal en voorlichting aan.
 
Waar je ook naartoe denkt te kunnen gaan in Europa: vakantie zal toch heel anders aanvoelen dan normaal ...
 
Copyright tekst: Johan Peters, 28/04/2020 - ...
 

  Interessant artikel? Overweeg eens een donatie voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft