'Donald Trump zou nergens zijn zonder steun van de maffia'

03/08/2020
 
De Franse onderzoeksjournalist van Italiaanse komaf Fabrizio Calvi heeft een nieuw boek uit dat handelt over de banden van Donald Trump met de maffia. De conclusie van Calvi? 'Zonder steun van de maffia zou Trump nergens zijn.'
 
Calvi schrijft in zijn boek dat de familie Trump al generaties lang met de georganiseerde misdaad en de Italiaanse maffia is verbonden. Grootvader Friedrich Trump baatte bordelen in Canada uit. Vader Fred Trump was een vastgoedhandelaar die sjoemelde met overheidssubsidies. Ook Donald startte zijn carrière in de vastgoedsector en had vanaf het begin al contacten met de maffia. Die contacten zorgden ervoor dat hij vanaf de jaren 70 zijn vastgoedimperium in New York kon opbouwen.
 
Van recentere datum dateren zijn banden met de Russische maffia. Over de Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 is al veel inkt gevloeid. Ook volgens Calvi is dit het geval geweest. Maar de Russen zijn hem in de jaren 90 ook al te hulp geschoten, zegt Calvi. Trump dreigde toen failliet te gaan en kon bij geen enkele bank nog geld lenen, behalve bij Deutsche Bank. Die Duitse generositeit was een façade, schrijft Calvi. Het eigenlijke geld kwam van de Russische bank VTB die voor het grootste deel in handen is van de Russische staat. Het geld van Deutsche Bank was alleen bedoeld om het Russische geld te witwassen. In het boek van Calvi komen alle invloedrijke mannen voorbij die een rol hebben gespeeld tijdens zijn dubieuze zakelijke en politieke praktijken door de decennia heen: Roy Cohn, Rudy Giuliani, Roger Stone.
 
Fabrizio Calvi, Un parrain à la Maison blanche',  éd. Albin Michel, 20,90 euro.
 
Bovenstaande tekst is een vertaling en samenvatting uit het Frans van een interview met Fabrizio Calvi op de site van L'Echo.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 03/08/2020 - ...