'Rusland probeerde Tsjechische diplomaten te verleiden over te lopen'

19/04/2022
 
De Tsjechische plaatsvervangend ambassadeur in Rusland, Tomas Hart, is eind maart door de Russische geheime dienst benaderd om 'samen te werken', bericht EURACTIV. Hij weigerde. Een tweede diplomate kreeg min of meer een ultimatum om voor de Russen te werken. Ook zij weigerde. 
 
De plaatsvervangend ambassadeur heeft niet op de Russische provocatie gereageerd en het voorval gemeld bij het Tsjechische ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij is afgelopen woensdag het land uitgezet. De andere diplomate kreeg het dreigement van uitzetting als zij niet mee zou werken. Bovendien 'kende men haar familie'. Ook zij weigerde en heeft het land inmiddels verlaten. 
 
De diplomatieke betrekkingen tussen Rusland en de Republiek Tsjechië bevinden zich op een dieptepunt sinds Rusland de oorlog in Oekraïne is begonnen. Over en weer zijn diplomaten uitgezet. In de Russische ambassade in Praag werken nu nog zes diplomaten. In de Tsjechische ambassade in Moskou werken in totaal nog 17 mensen, waaronder diplomaten.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 19/04/2022 - ...
 

       Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft