'Navalny op hotelkamer in Tomsk vergiftigd'

17/09/2020
 
De Russische oppositieleider Alexei Navalny is vorige maand al op zijn hotelkamer in Tomsk vergiftigd met novitsjok en niet op het vliegveld zoals tot nu toe gedacht. Dat heeft zijn team van medewerkers vandaag bekendgemaakt.
 
Direct nadat zij op 20 augustus hoorden dat Navalny in het vliegtuig onwel was geworden, hebben zijn medewerkers de hotelkamer onderzocht op alle hypothetische aanwijzingen die de oorzaak van zijn ziek worden zouden kunnen verklaren. In de hotelkamer vonden zij flessen bronwater van het merk 'Holy Spring'. Deze overhandigden zij aan de behandelende artsen in Duitsland waar Navalny al snell naartoe werd gebracht, omdat zij het niet vertrouwden Navalny in Rusland een behandeling te laten ondergaan. Eerst stelden de artsen vast dat Navalny was vergiftigd met het gif novitsjok. Daarna vonden Duitse en andere laboratoria sporen van het gif op een van de flessen.
 
Dat het team erin is geslaagd het bewijsmateriaal ongezien het land uit te krijgen, is een blamage voor de Russische geheime dienst. De EU heeft Rusland om opheldering gevraagd over de vergiftiging. Voorlopig is de Russische regering niet geneigd een officieel onderzoek te starten, omdat 'het eerst meer medische analyses moet zien'. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 17/09/2020 - ...