Nieuwkomer verrassende winnaar Bulgaarse parlementsverkiezingen

15/11/2021
 
De nieuwe Bulgaarse politieke partij We Continue the Change is de winnaar van de Bulgaarse parlementsverkiezingen van 14 november. De partij heeft iets meer dan 26% van de stemmen gekregen en laat zo de GERB van voormalig premier Boris Borissov net achter zich. Aldus de exit polls waarnaar zowel Reuters als Sofia Globe verwijzen in hun berichtgeving.
 
We Continue the Change is pas in september dit jaar opgericht door ex-Harvard studenten Kiril Petkov (foto, l) en Assan Vassilev (foto, r). Het is een centrumpartij met als belangrijkste belofte aan de Bulgaarse kiezer een einde aan de corruptie in het land. We Continue the Change zegt bereid te zijn samen te werken met andere partijen in het midden en de Bulgaarse socialisten, maar niet met GERB. Met die laatste partij wil geen enkele andere partij nog samenwerken en daarom kon er na de eerdere twee stembusgangen dit jaar geen regering worden gevormd. GERB was toen namelijk de grootste partij. Nu is het voor de gezamenlijke oppositie wel mogelijk zonder GERB te regeren. We Continue the Change zegt die verantwoordelijkheid op zich te willen nemen. Waarschijnlijk is een coalitie bestaande uit vier partijen noodzakelijk.
 
Tegelijkertijd met de parlementsverkiezingen waren er ook presidentsverkiezingen. Huidig president Rumen Radev lijkt al in de eerste ronde 50% van de stemmen te hebben behaald. Daarmee is hij dus verzekerd van continuering van zijn presidentschap.
 
Officieel zijn bovenstaande uitslagen nog niet. Om de officiële uitslagen te weten te komen, kun je media als Reuters volgen. Of Sofia Globe of Novinite als je Bulgaarse bronnen prefereert. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 15/11/2021 - ...
 

       Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft