Macron nog lang niet zeker van tweede ambtstermijn, Le Pen loopt in

08/04/2022
 
Aanstaande zondag staat de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen op het programma. Volgens de laatste peilingen gaan huidig president Emmanuel Macron en de extreemrechtse Marine Le Pen door naar de tweede ronde. Normaal gezien zou Macron die tweede ronde moeten winnen, maar niets is zeker dit keer. Dat weet ook Macron zelf.
 
Dat Le Pen dit keer wel een serieuze kans lijkt te maken, komt doordat ze aan haar imago heeft geschaafd en dankt ze verder aan de oorlog in Oekraïne. Le Pen presenteert zich niet alleen maar meer als 'harde tante' tegen alles wat met de islam te maken heeft. Ze toont nu ook aandacht voor de problemen van de gewone Fransman die het moeilijk heeft met de stijgende energieprijzen en de prijzen voor levensonderhoud. Daarnaast heeft ze volgens Gilles Paris, verkiezingsspecialist bij Le Monde en in gesprek bij de BBC, net op tijd haar hechte verbondenheid met de Russische president Poetin van haar afgegooid. Ze was een van de eersten die Oekraïense vluchtelingen accepteerde. Haar belangrijkste tegenstrever op rechts, Eric Zemmour, pikte niet zo snel de Franse sympathie voor de Oekraïners op. 
 
Volgens enkele Franse kiezers die bij de BBC aan het woord komen, durven ze nu wel op Le Pen te stemmen. 'Omdat zij oog heeft voor de economische situatie, meer menselijk is geworden en begrijpbaar spreekt.' Le Pen heeft bovendien haar eis van een Frans uittreden uit de EU laten varen.
 
Macron en zijn partij zijn zich bewust dat een tweede ambtstermijn niet meer zo vanzelfsprekend is als aan het begin van dit jaar. 'Niets is onmogelijk', aldus Macron zelf.
 
Eerste ronde zondag 10 april. Tweede ronde met de twee best scorende kandidaten op 24 april. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 08/04/2022 - ...