Geen verrassingen tijdens verkiezingen in Hongarije en ServiŽ

04/04/2022
 
De parlementsverkiezingen in Hongarije en in Servië hebben gisteren geen verrassingen opgeleverd. In Hongarije won Fidesz, de partij van zittend premier Viktor Orban, met grote overmacht. In Servië kreeg de Serbian Progressive Party van president Aleksandar Vucic de meeste stemmen. Vucic zelf mag nog eens vijf jaar president blijven
 
In de peilingen leek het erop dat de verenigde Hongaarse oppositie het Viktor Orban dit keer moeilijk kon maken. Daar kwam op de verkiezingsdag zelf echter niets van terecht. Met bijna alle stemmen geteld, leidt Fidesz met 53,1%. De oppositie kwam niet verder dan 35%. Oppositieleider Peter Marki-Zay heeft de nederlaag toegegeven en wijt deze aan het feit dat de oppositie weinig media-aandacht kreeg. Orban heeft bijna alle Hongaarse media in handen. In Brussel en de NAVO zal men niet blij zijn met de herverkiezing van Orban. Vanwege zijn antidemocratische maatregelen in Hongarije (beperking persvrijheid, beknotting rechterlijke macht) en zijn koele steun voor sancties tegen Rusland.
 
De verkiezingscommissie in Servië komt niet eerder dan vanavond met officiële cijfers. Exitpolls tonen echter aan dat de Serbian Progressive Party rond de 43% van de stemmen heeft gekregen in de parlementsverkiezingen. Regeringspartner Socialist Party of Serbia zou uitkomen op rond de 11% en zo hebben zij samen weer een comfortabele meerderheid. President Vucic zou in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen bijna 59% van de stemmen hebben gekregen en daardoor is er geen tweede ronde nodig. Op verkiezingsdag zijn verschillende incidenten gemeld van onregelmatigheden en geweld tegen kiezers. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 04/04/2022 - ...
 

       Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft