Griekse regering wil gesloten kampen voor vluchtelingen creëren

09/09/2020
 
In het vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos is in de nacht van dinsdag op woensdag brand uitgebroken. Het kamp moet als verloren worden beschouwd, net als de door Nederland gefinancierde gezondheidskliniek. Er vielen geen slachtoffers onder de 12.000 vluchtelingen. Eerder was er in het kamp corona geconstateerd. De Griekse regering maakt nu haast met het inrichten van gesloten kampen op de eilanden.
 
Gesloten kampen zijn er al op het Griekse vasteland. Gesloten wil in dit geval zeggen dat de opvang van de vluchtelingen zich afspeelt binnen een met een hek omgeven gebied, dat er in- en uitgangscontrole  is en dat er ook andere strikte maatregelen zijn. De Griekse regering verdedigt deze aanpak voor de centra op de eilanden door te verwijzen naar de coronacrisis. Bovendien genieten zulke gesloten opvangcentra de steun van de Europese Commissie. 
 
Mensenrechtenorganisaties zien niets in gesloten kampen die ze gevangenissen noemen. Een term die de Griekse regering niet zint. 'We zijn een democratisch land. We bouwen geen gevangenissen', aldus  George Koumoutsakos, de minister die momenteel verantwoordelijk is voor migratiepolitiek. De eilandbewoners zelf zijn ook tegen. Zij willen helemaal geen vluchtelingenkampen meer op hun eilanden. 
 
Ondertussen is het onderzoek naar de oorzaak van de brand in Moria nog lopende. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 09/09/2020 - ...