Wereldwijde vogeltelling: er zijn meer dan 1 miljard mussen

18/05/2021
 
In Nederland en België zijn er zorgen over de mus, al is het nog steeds de meest voorkomende vogel in onze contreien. Wereldwijd doet de vogel het uitstekend volgens een wereldwijde vogeltelling, uitgevoerd door onderzoekers van de University of New South Wales in Sydney.
 
Volgens dat onderzoek zijn er wereldwijd zo'n 1,6 miljard huismussen. Ook de Europese spreeuw, de boerenzwaluw en de ringsnavelmeeuw hebben populaties die het miljard overstijgen. De meeste vogelsoorten zijn echter behoorlijk zeldzaam. Volgens de onderzoekers telt één op de tien soorten minder dan 5.000 exemplaren.
 
Het is niet eenvoudig om een goede schatting te maken van de totale wereldwijde vogelpopulatie. Onderzoek in het verleden kwam uit op ruwweg 200 tot 400 miljard individuele vogels onderverdeeld in 10.000 tot 13.000 soorten. De Australische wetenschappers hebben nu de data van 9.700 soorten bestudeerd en verfijnd, waarbij ze de Australische data links hebben laten liggen, om zo tot hun top-4 te komen.
 
De meeste vogelsoorten tref je aan op het noordelijk halfrond: Europa, het noorden van Azië, Noord-Afrika, delen van het Arabisch schiereiland en Noord-Amerika. Op Madagaskar en Antarctica zul je er juist niet veel vinden.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 18/05/2021 - ...
 

       Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft