Wit-Russische oppositieleidster naar Litouwen gevlucht

11/08/2020
 
Er heerste maandagavond grote onduidelijkheid over waar de Wit-Russische oppositieleidster Svetlana Tikhanovskaya zich bevond. Sommigen vreesden voor haar arrestatie door de Wit-Russische president Loekashenko. Ze blijkt naar buurland Litouwen te zijn gevlucht, waar ze volgens de Litouwse minister van Buitenlandse Zaken Linas Linkevicius veilig en wel is. 
 
Volgens Linkevicius is Tikhanovskaya zeven uur vastgehouden in Wit-Rusland voordat ze in staat was de grens over te steken. Hij vertelde er echter niet bij waarom en door wie. Haar campagneteam wil niet veel meer over de situatie kwijt dan dat Tikhanovskaya de huidige demonstraties niet wil laten escaleren door haar eventuele aanwezigheid. 
 
Volgens de officiële uitslag van de afgelopen zondag gehouden presidentsverkiezingen zou zittend president Loekashenko meer dan 80% van de stemmen hebben gekregen. Iedereen weet dat er fraude is gepleegd, maar Rusland en China feliciteerden Loekashenko nog maar eens. De Russische president Poetin was ooit zijn belangrijkste bondgenoot en beschermheer, maar de laatste tijd botert het tussen hen ook niet meer. Opvallend is in dit verband ook dat de Russische geheime dienst in Minsk maandag beweerde een moordcomplot tegen Tikhanovskaya te hebben verijdeld.
 
Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen vraagt ondertussen aan president Loekashenko de verkiezingsuitslag openbaar te maken. Diverse individuele Europese landen ondersteunen de claim van Tikhanovskaya dat zij heeft gewonnen. Wat Tikhanovskaya nu gaat doen de komende tijd is onduidelijk. Eigenlijk was haar man Sergei Tikhanovskaya de oppositiekandidaat, maar Loekashenko heeft hem enkele weken voor de verkiezingen gevangen laten zetten waarop Svetlana het oppositieleiderschap overnam. 
 
In Wit-Rusland zijn er sinds de bekendmaking van de frauduleuze uitslag van de verkiezingen demonstraties in de hoofdstad Minsk die door de politie en ordetroepen, loyaal aan Loekashenko, hardhandig de kop in worden gedrukt. Omdat Loekashenko ook de media controleert, is het moeilijk een getrouw beeld te krijgen van wat er zich precies in het land afspeelt.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 11/08/2020 - ...