Kosovaarse milieuactivisten vragen alsnog annulatie Sunny Hill Festival van Dua Lipa

06/07/2022
 
De organisatie van het Sunny Hill Festival in Pristina, een initiatief van Brits popster met Kosovaarse roots Dua Lipa, heeft dit jaar heel wat voeten in de aarde. Eerst was er de dreiging van de organisatoren om het evenement naar Tirana in Albanië te verplaatsen. Nu het toch in Pristina wordt georganiseerd, trekken een maand voor aanvang milieuactivisten aan de bel. 
 
Milieuactivisten en dierenorganisaties roepen op om te protesteren tegen het doorgaan van het festival. Dat moet plaatsvinden in Germia Park, wat vanwege de flora en fauna een beschermd natuurgebied is. Tijdens de laatste editie van het festival in 2019 (2020 en 2021 werden gecanceld vanwege corona), was er na afloop veel te veel rotzooi achtergelaten door de bezoekers, aldus de activisten. Zij claimen dat de voor dit jaar afgegeven vergunning in strijd is met artikel 151 van de Wet op de natuurbescherming.
 
Het stadsbestuur van Pristina zegt dat de organisatie aan alle voorwaarden voldoet en dat het aantal bezoekers dit jaar al beperkt zal zijn, juist vanwege de beperkte ruimte in het park. Voor Pristina is het festival een grote aandachtstrekker om de stad internationaal op de kaart te zetten. Het Sunny Hill Festival in Pristina staat gepland in het weekend van 4 t/m 7 augustus. Eind augustus vindt er een tweede festival plaats in Tirana, Albanië, waar het festival in eerste instantie voor dit jaar naar was uitgeweken vanwege vertraging in het verkrijgen van de benodigde toezeggingen en vergunningen in Pristina.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 06/07/2022 - ...