Column: Wat als Orkun Kökcü streng gereformeerd was geweest?

17/10/2022
 
Veel gedoe gisteren over het weigeren van Feyenoord aanvoerder Orkun Kökcü om de speciale regenboog aanvoerdersband te dragen ter ondersteuning van de LGBTQ-gemeenschap. Hugo Borst zei in Langs de Lijn dat zijn argumentatie (niet te vereenzelvigen met zijn geloof) er een uit vervlogen tijden was. 'Meer dan vijf eeuwen terug.' Was al die kritiek terecht?
 
Laat ik voorop stellen dat ik geen enkele religie aanhang en verre van gelovig ben. Ik laat wel iedereen in zijn/haar waarde. Als jij gelooft dat God bestaat en dat daaraan bepaalde leefregels voor jou verbonden zijn, ben je vrij om naar die regels te leven. We leven nu eenmaal in een democratie met vrijheid van meningsuiting en vrijheid van geloofsovertuiging. Dat is niet voor niets. Wanneer Kökcü dus zegt dat het dragen van de speciale aanvoerdersband hem voor problemen stelt vanwege zijn persoonlijke geloof, wil ik dat best aannemen. Ook al vermoed ik dat het meer de religieuze druk van buiten zal zijn geweest dan persoonlijke twijfels die hem tot dat besluit deden komen. Hij zei immers ook dat hij 'respect heeft voor iedereen ongeacht religie, achtergrond of voorkeur'. Het dragen van de aanvoerdersband zou hem zomaar problemen hebben kunnen opleveren bij zijn selectie voor het Turkse elftal. En vergeet de lange arm van de Turkse president Erdogan in Europa niet.
 
Had Kökcü dan toch die aanvoerdersband moeten dragen? Moeten, is een plicht en we leven in een democratie met vrije keuze zei ik eerder al. Zijn argumentatie was dubbel, maar respecteer ik. Ik kan niet in zijn hoofd kijken om te zien welke afwegingen hij daarin precies heeft gemaakt. Alle sociale druk die met de beslissing gepaard ging meegewogen. Dat velen over hem heen vielen, was te verwachten. Dat men de islam gelijk weer kon typeren als een geloof dat niet met de tijd is meegegaan idem dito. Wat op zich een terechte constatering is. 
 
Maar ik vraag u alle criticasters: wat als AZ-Feyenoord nu op een zaterdag zou zijn gespeeld en de aanvoerder van Feyenoord was geen moslim, maar een streng gereformeerde? Of de wedstrijd was wel op zondag en Kökcü was een speler die het joodse geloof aanhangt. En daardoor de aanvoerdersband niet wilde dragen. Zou er dan een zelfde mate van kritiek zijn losgebarsten?
 
Copyright tekst: Johan Peters, 17/10/2022 - ...
 

        Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft