Duitsland gaat arbeidswet aanpassen na aanhoudende klachten van Roemeense seizoensarbeiders

20/05/2020
 
De Duitse minister van Arbeid, Hubertus Heil, gaat de Duitse arbeidswetgeving aanpassen op het punt van de seizoensarbeid. Dat zei de Roemeense ambassadeur in Duitsland, Emil Hurezeanu, na protesten van Roemeense seizoensarbeiders in Bonn tegen hun slechte werkomstandigheden. 
 
Die protesten waren het voorlopige sluitstuk van al weken aanhoudende klachten van Roemeense seizoensarbeiders over slechte werkomstandigheden en slechte hygiëne op hun werkplekken. De Roemenen zijn vooral werkzaam in Duitse slachterijen en boerderijen. Bij hun protesten in Bonn kregen ze ondersteuning van de lokale afdeling van de Duitse vakbond FAU (verbond van onafhankelijke vakbonden, red.).
 
Nog volgens de Roemeense ambassadeur wil de Duitse minister een einde maken aan de inschakeling van onderaannemers bij het aanstellen van seizoensarbeiders. Soms zijn er wel vier of vijf onderaannemers bij betrokken, wat maakt dat de werkgever en werknemer vooraf helemaal niet weten met wie ze van doen gaan krijgen.
 
Heil zelf had gisteren een ontmoeting met zijn Roemeense collega Violeta Alexandru. De twee ondertekenden een gezamenlijke intentieverklaring om meer te gaan samenwerken op het gebied van werk en sociaal beleid. Heil zei zich te schamen voor de huidige toestanden met de Roemeense seizoensarbeiders. Alexandru sprak daarnaast ook nog met de Duitse minister van Landbouw, Julia Klöckner.  In dat gesprek werd nog eens benadrukt dat seizoensarbeiders in de Duitse landbouw recht hebben op goede huisvesting en een goede gezondheidszorg. Zij moeten daarbij alle rechten van Duitse landbouwarbeiders kunnen genieten. 
 
Dit is het vierde artikel over deze problematiek. Eerdere artikelen verschenen op 12 mei, 26 april en 11 april.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 20/05/2020 - ...
 

     Interessant artikel? Overweeg eens een donatie voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft